IUSNJ

Rekordna potražnja za radnicima: Ako ste mislili tražiti posao u Njemačkoj sad je prilika

U Njemačkoj potražnja za radnom snagom ruši sve rekorde, u prvom tromjesečju 2017. otvoreno je 9 tisuća radnih mjesta više nego u zadnjem tromjesečju prošle godine i čak 75 tisuća više u odnosu na isto razdoblje 2016., objavio je njemački Institut za istraživanje tržišta rada.

U prvom tromjesečju ove godine u na njemačkom tržištu rada traži se ukupno 1.064.000 radnika, čime je srušen još jedan rekord u potražnji za radnicima u ovoj zemlji.

tromjesečje 2016. godine sada se traži oko devet tisuća radnika više, a u odnosu na isto razdoblje lani broj otvorenih radnih mjesta veći je za čak 75 tisućaobjavio je njemački Institut za istraživanje tržište rada (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung – IAB), a podatke temelje na rezultatima njihove ankete napravljene na reprezentativnom uzorku.

Promatrano po regijama, daleko je više otvorenih radnih mjesta u zapadnoj Njemačkoj, njih 824 tisuće, u odnosu na istočnu Njemačku gdje ih je “tek” 240 tisuća.

Za većinu poslova, njih 64 posto, poslodavci traže zaposlenike sa završenim zanatom, dok visokoobrazovane kadrove traži tek 16 posto poslodavaca. Od ostalih 20 posto ne traži se nikakvo posebno obrazovanje.

IAB ovakve ankete provodi četiri puta godišnje na reprezentativnom uzorku. U posljednjoj anketi sudjelovalo je osam tisuća poslodavaca odabranih iz svih gospodarskih grana.

Njemačka je desetljećima izuzetno popularna i hrvatskim radnicima. Zbog pojačanog dolaska jeftine radne snage njemački su sindikalci nedavno objavili brošuru s korisnim savjetima za sve koji u toj zemlji traže posao. Cilj im je bio spriječiti mogućnost da poslodavci iskorištavajući novopridošle radnike ruše cijenu rada u Njemačkoj.

Close